Lenyűgöző előzetest kapott David Attenborough legújabb természetfilm-sorozata

18/10/12 péntek
ujnemzedek.hu
A természetfilmesek doyenje pár intelmet is elszórt a Föld jövőjével kapcsolatban - márpedig ha valaki, ő tudja, mit beszél...

Fotó: BBC Earth

A világ leghíresebb természetfilmesének legújabb filmjéből még csak az előzetes jött ki, de már több mint félmillióan nézték meg a pár perces összefoglalót. A Dynasties címet viselő, ötrészes alkotásban öt állatfaj életét ismerhetjük meg: miként védik meg családjukat, területüket és dinasztiájukat.

Jobban kéne vigyáznunk a Földre

A sorozat népszerűsítése kapcsán a BBC Newsnight műsorba is meghívást kapott Attenborough, aki nem csak a film fontosságáról, de napjaink legfontosabb témáiról is kifejtette véleményét és elmondta intelmeit: 

  • A természettudós szerint kerülnünk kell az egyszer használatos műanyagokat.
  • Úgy véli, a húsfogyasztással alapvetően nincs baj, hiszen mindenevők vagyunk. Viszont ha nem szabályozzuk a húsfogyasztást, azzal súlyos környezeti károkat okozhatunk.
  • A legfontosabb problémaként emelte ki a népességnövekedést. Úgy véli, a populáció növekedésének véget kell vetni, mivel egyre több olyan ember lesz a Földön, aki hosszú életet él majd. Hozzátette, a népességnövekedés előbb-utóbb szabályozza majd önmagát, de lehet, hogy addigra már késő lesz.
  • A Párizsi Klímaegyezményhez annyit fűzött, hogy az ebben leírtakat a világ országainak be kellene tartania.

Forrás: Sokszínű Vidék, Kiemelet kép: BBC Earth