Változik a 4-6-os és a 17-es villamos közlekedése a Margit körúton augusztus 11-19. között

18/08/08 szerda
ujnemzedek.hu

2018. augusztus 11-e, szombat és 19-e, vasárnap között a 4-es és a 6-os vonalon zajló villamospálya-felújítási munkák miatt a Margit körúton is változik a villamosközlekedés. Nappal a Móricz Zsigmond körtér, illetve Újbuda-központ és a Harminckettesek tere, továbbá az Oktogon és a Mechwart liget között villamos jár, a Corvin-negyed és az Oktogon, továbbá a Széll Kálmán tér és Mechwart liget között pótlóbusszal lehet majd utazni; ez utóbbi rövid szakaszon a buszjárat a 17-es villamost is pótolja majd.

Éjszaka a Széll Kálmán tér és a Corvin-negyed között pótlóbusz, a Harminckettesek tere és a Móricz Zsigmond körtér között a 6-os villamos közlekedik. A nagykörúti villamosvonalon az Oktogon és a Baross utca között jelenleg a korábbinál korszerűbb felépítményű villamospálya épül, emellett több kisebb, a vonal fenntartásához kapcsolódó beavatkozást is elvégeznek. A nagykörúti villamospótlás a nyári szünet végéig, szeptember 2-ig tart, a további forgalmi változásokról a BKK hamarosan részletes tájékoztatást ad.

Augusztus 11-e, szombat és 19-e, vasárnap között változik a 4-6-os és a 17-es villamos közlekedése a Margit körúton is. Nappal

·         a dél-budai végállomások és a Harminckettesek tere között – ahogy jelenleg is – a 4-es és a 6-os villamos közlekedik.

·         a Pál utca (Corvin-negyed M) és az Oktogon M között – ahogy jelenleg is – pótlóbusz viszi az utasokat 4-6 jelzéssel.

·         az Oktogon M és a Mechwart liget között a 4-6 jelzésű villamossal lehet utazni.

·         a Mechwart liget és a Széll Kálmán tér M között pótlóbusz jár a 4-es, a 6-os és a 17-es villamos helyett 6-17 jelzéssel. A pótlóbuszra a Széll Kálmán téren a Dékán utca felé vezető gyalogátkelőhelynél levő buszmegállóban, a Mechwart ligetnél pedig az éjszakaibusz-megállóban lehet felszállni.

Aki Budáról a Széll Kálmán tér érintésével a belváros felé tart, annak a 4-es és a 6-os villamos helyett ebben az időszakban érdemesebb az M2-es metróra szállnia. (Az M2-es metró augusztus végéig a Kossuth Lajos tér állomáson megállás nélkül áthalad.)

Éjszaka

·         a Széll Kálmán tér és a Corvin-negyed között 6-os jelzéssel pótlóbusz közlekedik. A pótlóbuszra a Széll Kálmán téren a Dékán utca felé vezető gyalogátkelőhelynél levő buszmegállóban, a Corvin-negyednél a József körút 64. előtt lehet felszállni; két végállomása között a nagykörúti éjszakaibusz-megállókat érinti.

·         a Harminckettesek tere és a Móricz Zsigmond körtér között a 6-os villamos közlekedik.

 

Augusztus 11-e és 19-e között a 17-es villamos két szakaszon közlekedik: a Savoya Park felől a Széll Kálmán tér M megállóhelyig, a Bécsi út/Vörösvári út felől pedig a Mechwart liget megállóhelyig. A Mechwart liget és a Széll Kálmán tér között – ahogy fentebb írtuk – pótlóbusz jár 6-17 jelzéssel. Az Észak-Buda és Dél-Buda közötti utazásra a 17-es helyett célszerűbb a 19-es vagy a 41-es villamost választani.

Forgalmi rend augusztus 20-a után

Augusztus 20-án, hétfőn, az államalapítás ünnepén rendezvények miatt módosul majd számos fővárosi közösségi közlekedési járat – mások mellett a 4-es és a 6-os villamos – forgalmi rendje. Ezzel kapcsolatban a BKK hamarosan részletes tájékoztatást ad.

Augusztus 20-a, hétfő és 24-e, péntek között a nagykörúti vonalon a jelenlegi forgalmi rend lép ismét érvénybe: a villamosok a Széll Kálmán tér M felől az Oktogon M megállóig, Dél-Buda felől pedig a Harminckettesek teréig közlekednek. A kimaradó szakaszon, az Oktogon M és Pál utca (Corvin-negyed M) között pótlóbusszal lehet utazni. (A közlekedési rend részletes ismertetése: https://bkk.hu/2018/06/villamospotlas-nagykoruton-palyakorszerusites-miatt-junius-16-tol-szeptember-2-ig/.)

Az augusztus 25-e, szombat és szeptember 2-a, vasárnap közötti időszak forgalmi rendjéről a BKK hamarosan szintén részletes tájékoztatást ad.

Változások a közúti és a gyalogos forgalomban

Augusztus 11-e, szombat és 19-e, vasárnap között a Margit körút Bakfark Bálint utca és Szász Károly utca közötti szakaszán mindkét útpályán, továbbá a Fekete Sas utca és a Keleti Károly utca között a Széll Kálmán tér irányába ideiglenes autóbuszsávot jelölnek ki, ezért a közúti forgalom egy sávon haladhat. További változás, hogy

·         a Fekete Sas utcában egy rövid szakaszon korlátozzák a parkolást,

·         a Kis Rókus utca felől érkezők a Margit körútnál csak jobbra kanyarodhatnak majd, és

·         a Fényes Elek utcai gyalogátkelőhelyet ideiglenesen lezárják.

Miért van szükség a villamosvonal-felújításra?

A nagykörúti villamosvonalon a hét minden napján 0-24 óráig lehet utazni a Combino villamosokkal, amelyek napi több százezer utasnak nyújtanak sűrű követésű közösségi közlekedési szolgáltatást. Ugyanakkor ez jelentős terhelést jelent a vasúti pályának, ezért az elhasználódott pályaszakaszokat ütemezetten át kell építeni. A június 16-án kezdődő felújítás során a BKV Zrt. beruházásában a korábbinál korszerűbb felépítményű villamospálya épül, ezáltal a későbbiekben szükségessé váló karbantartási munka a mostaninál gyorsabb, egyszerűbb lesz.

A Nagykörút Oktogon és József utca közötti szakaszán kezdődő rekonstrukció során több mint 3 kilométeres hosszon épül át a villamospálya, emellett több kisebb, a fenntartáshoz kapcsolódó beavatkozást is elvégeznek. Ezen a szakaszon utoljára a 1990-es évek közepén végeztek felújítást, azóta csak a közlekedésbiztonság fenntartásához elengedhetetlen, kisebb, lokális javítások zajlottak.

Budapesti Közlekedési Központ