Támogatás iskolakezdéshez: egyre több helyen fogadják el az utalványokat!

18/08/08 szerda
ujnemzedek.hu

Támogatás iskolakezdéshez

Egyre több helyen fogadják el az utalványokat!

Egy gyermek beiskoláztatása jelentősen megterheli a családi kasszát. Ám kérhetünk segítséget a munkáltatónktól és az önkormányzatoktól is. A Ripost megmutatja, mekkora összeget.

Feladják a leckét a szülőknek a nyárvégi, őszi eleji hetek. Rengeteg mindent kell ugyanis kigazdálkodni az augusztusi, szeptemberi családi büdzséből. Tanszereket, ruhákat, táskát és persze tornafelszerelést is venni kell az iskoláskorú gyereknek. Nagy segítség, hogy ezeknek a költségeknek a fedezéséhez vissza nem térítendő támogatásokat igényelhetünk.

ISKOLAKEZDÉSI TÁMOGATÁS A MUNKAHELYÜNKTŐL

 A béren kívüli juttatások egyik eleme az Iskolakezdésitámogatás. Július 1-től egészen december 31-ig bármikor kérhető a munkáltatótól, és ez alatt az időszak alatt használható fel az utalványokat elfogadó üzletekben. A rendelkezés kimondja, hogy a támogatás összege nem lehet nagyobb a bruttó minimálbér (jelenleg 138000 forint) 30 százalékánál. vagyis nem haladhatja meg a 41 400 forintot.

Ezt az összeget évente egyszer igényelheti mindkét szülő, még akkor is, ha egy helyen dolgoznak. (Fontos tudni, hogy egy gyermek után csak egyszer lehet Igényelni ezt a segítséget!) A juttatást utalvány formájában fizetik ki a munkáltatók, a felhasználhatósága pedig szigorúan szabályozott:

taneszközre,

• könyvekre

• és ruhára lehet csak elkölteni.

Szerencsére egyre több helyen fogadják el ezeket az utalványokat. Jelenleg körülbelül 20 000 üzletben fizethetünk velük. Igényelni azok tudják, akiknek a gyermeke köznevelési intézménybe jár (állami általános vagy középiskolába), családi pótlékra jogosult, és ezekről nyilatkozik is a munkáltatójának.

ISKOLÁZTATÁSI TÁMOGATÁS AZ ÁLLAMTÓL

A rászorultsági alapon járó támogatások között az egyik legismertebbet, a családi pótlékot jelenleg két jogcímen folyósíthatják: nevelési támogatásként. valamint beiskolázási támogatásként. Iskoláztatási támogatás iránti kérelmet nyújthat be az államkincstárnál vagy a kifizetőhelyeken az, aki a saját háztartásban nevelt gyermek vér szerinti vagy örökbe fogadó szülője, vagy az azzal együtt élő házastárs, vagy aki a saját háztartásában nevelt gyermeket örökbe kívánja fogadni, és az eljárás már folyamatban van, illetve a nevelőszülő, a hivatásos nevelőszülő és a gyám is. Összegét tekintve a támogatás

• egy gyermek esetén 12 200 forint;

• egy gyermeket nevelő egyedülálló esetén 13 700 forint;

• két gyermek esetén 13 300 forint;

• két gyermeket nevelő egyedülálló esetén 14800 forint;

• három vagy több gyermek esetén 16 000 forint;

• három vagy több gyermeket nevelő egyedülálló esetén 17000 forint;

• tartósan beteg vagy fogyatékos kiskorú gyermek nevelése esetén 23 300 forint;

• tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeket egyedül nevelő esetén 25 900 forint;

• súlyos fogyatékos nagykorú személy esetében pedig 20 300 forint.

BEISKOLÁZÁSI SEGÉLY AZ ÖNKORMÁNYZATTÓL

A helyi önkormányzatok még tovább csökkenthetik a szülők anyagi terheit. Beiskolázási segélyt rendszerint azok a diákok kaphatnak az önkormányzattól, akik

• általános iskolában, nappali rendszerű középiskolában vagy szakiskolában tanulnak;

• 23 évesnél fiatalabbak és nincs önálló keresetük; •nem részesülnek rendszeresen gyermekvédelmi kedvezményben;

• vagy akik felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulnak, de nincs önálló keresetük;

 • akiknek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200, egyedülálló szülő esetén 250%-át.

Ezektől a feltételektől az önkormányzatok némileg eltérhetnek, ahogy a kiutalt összeg Is régiónként változhat, ezért érdemes felkeresni a helyi önkormányzat honlapját vaav telefonon érdeklődni náluk a feltételekről.

Óbudán például a fenti feltételek megléte esetén a beiskolázási segély összege azoknál a diákoknál, akik ingyenes tankönyvellátásra jogosultak, 6000 forint, a középiskolában vagy szakiskolában tanulóknál 15 000 forint, a felsőoktatási intézményben tanulóknál pedig 17 000 forint.

A támogatás iránti kérelmet évente gyermekenként egy alkalommal, május 31. és október 31. között postai úton lehet benyújtani. (Ripost)