A 3 legjobb internetes kereső a Google-ön túl – és egy különlegesség a végére

18/10/11 csütörtök
ujnemzedek.hu
Kereső? Akkor a Google! - legalábbis így vannak vele a legtöbben. De vannak ám más keresők is, amelyek bizonyos szempontból akár jobbak is lehetnek.

Digitális bennszülött vagy? Akkor az internetforradalom után születettél. Pontosan tudod, hogy minden tudás egy karnyújtásnyira van: csak rá kell keresned. De milyen minőségű az információ, amihez jutsz? Mennyire hiteles? És milyen áron kapod meg?

Magyarországon 10 emberből 9-nek kapásból a Google jut eszébe, ha valamit meg kell találni az interneten - pedig léteznek más megoldások is. Sőt, gyakran sokkal jobb tartalmat adnak.

Íme, a legjobb internetes keresők, amikkel felvértezve garantáltan megtalálod, amire szükséged van.

1. Google


Fotó: Pixabay

Oké, tudjuk - a Google kihagyhatatlan. Nem hiába használja a világ döntő többsége. Olyannyira, hogy a “guglizás” már igévé formálódott a hétköznapi nyelvhasználatban.

Mi a hatalmas előnye a Google használatának? Az biztos, hogy rengeteg szolgáltatásuk van, amit napi szinten használunk és mindössze ingyenes “gmailes” e-mail címre van szükségünk:

 • Google kereső
 • Youtube
 • Gmail
 • Google Maps
 • Google Drive
 • Chrome
 • Android

De semmi nincs ingyen, mint tudjuk. Mi az ára az ingyenességnek? Ha a rólunk gyűjtött adatok felhasználásra és kereskedelmére gondolsz, akkor jó úton jársz. Kevesebben tudják, hogy a Google nyíltan használja a rólunk gyűjtött adatokat. Hivatalosan a szolgáltatásuk jobbá tételéhez, optimalizálásához gyűjtik, de a fizetett hirdetések (Google Ads) célzásához is ezeket az adatokat használják. Nem mellesleg ez egy jó üzlet nekik, ahogy a Google-birodalom növekedéséből is látszik.

A következő keresőmotor éppen erre a problémára kínál megoldást.

2. DuckDuckGo

Melyik keresőmotort használd, ha fontos a privacy? A rövid válasz: DuckDuckGo. A szlogenük: “A kereső, ami nem követ.” Nem gyűjtik a személyes adatokat, nem profiloznak. Szinte felüdülés a használata, ha kiemelten fontos a személyes adataink védelme és az online térben végzett tevékenységünk biztonsága.

A keresési eredményeit több forrásból gyűjti be, pl.: Yahoo!, Bing, illetve a saját keresőmotorjából.

3. Bing

A Bing a világ 2. legnépszerűbb keresőmotorja, amit a Microsoft fejleszt. Ebből rögtön következik, hogy a Google példáját követve a cég saját termékeivel kiváló az integrációja, legyen szó:

 • Windows
 • Internet Explorer és Microsoft Edge
 • Office
 • Onedrive
 • Skype

+1 Buzzsumo

A Buzzsumo egy kevésbé ismert eszköz, de egy olyan igényt elégít ki, amit a többi nem.

A fent említett keresőmotorok több száz faktor alapján rangsorolják a tartalmakat, a Buzzsumo viszont csak egyetlen egyre koncentrál: A közösségi médiás megosztásokra.

Tehát ha kíváncsi vagy, hogy egy adott témakörben melyek a legtöbbet megosztott cikkek, akkor erre jobb eszközt nem találsz. Teljesen más találatokat ad ki, mint amiket a fentebb említett keresőmotorok - és gyakran sokkal jobbakat!

Hátránya, hogy fizetős szolgáltatás, így ha ingyen szeretnél rajta keresni, akkor csak az elmúlt 1 év tartalmai között tudsz. A fizetős szolgáltatása egyébként rengeteg mást is tartalmaz (pl.: rákereshetsz, hogy egy adott Facebook-oldalnak melyek a legnépszerűbb cikkei, vagy rászűrhetsz az elmúlt 24 óra legfelkapottabb témáira a neten stb.).