Ne oszd meg a pároddal a jelszavad, ha jót akarsz

18/02/12 hétfő
ujnemzedek.hu
És a PIN kódod sem. Bármilyen nagy is a szerelem, rossz vége lehet.

Érdekes felméréssel jött ki a Kaspersky Lab és a Toluna. Azt vizsgálták, hogy a felhasználók mennyire vigyáznak a virtuális térben a privát szférájukra, ha arról van szó, hogy azt a partnerüktől kell megóvniuk. A párkapcsolatokban persze mindig van egy olyan szakasz - jellemzően az elején -, amikor alig látunk a rózsaszín ködtől, és úgy érezzük, hogy megtaláltuk a tökéletes lelki társat, akivel nem hogy életünk végéig, de az összes ezután következő életünkben is perszonáluniót szeretnénk alkotni. Na, ilyenkor jönnek azok az ötletek, hogy akkor osszunk meg egymással minden jelszót, meg PIN kódot, meg amit csak lehet. 

A kutatás szerint, bár az emberek 80%-a meg van győződve róla, hogy a privát szféra nagyon fontos online értelemben is, a kapcsolatban élők 50%-a mégis simán megosztja a másikkal a telefonja PIN-jét vagy a jelszavait (25% még azt is megengedi a partnerének, hogy az ujjlenyomatával hozzáférjen a lezárt telefonjához). 

Pedig nem biztos, hogy ez annyira jó ötlet. Közhely, de még a legőszintébb párkapcsolatokban is vannak olyan dolgok, amik csak ránk tartoznak. Az ilyen titkok ész nélküli megosztása könnyen árthat a kapcsolatnak. Miért kellene minden egyes üzenetünkről, minden megnézett weboldalról tudnia a partnerünknek? 

Arról nem is szólva, hogy a felmérés szerint minden harmadik megkérdezett kémkedett már onilne a partnere után. Azoknak pedig, akik boldogtalanok a kapcsolatukban, jelentős része, konkrétan 31%-a kifejezetten tart tőle, hogy a másik nem tartja tiszteletben az online privát szféráját. Amit a leginkább titkolnának a másik elől, az az üzeneteik tartalma, a pénzköltések, a személyes fájlok és a legutóbb megnézett weboldalak. A kérdőívet kitöltők 33%-ának már volt is konfliktusa a partnerével abból, hogy a társa olyasmit látott meg, amit ő inkább eltitkolt volna előle.